Sint-Pieters-Leeuw

Veelgestelde vragen

Heb je een vraag? We helpen je met plezier verder.

Neem zeker ook eens een kijkje in onze 'veelgestelde vragen'. Vaak kan je daar al een antwoord vinden op je vraag.

Hoe komt het dat de politie geen parkeerretributies uitschrijft? Mag een privébedrijf dat wel doen?
Controle op het parkeren zit sinds 2002 niet meer in het strafrecht. Steden en gemeenten zijn dus zelf verantwoordelijk voor de organisatie van hun parkeerbeheer. Ze mogen dat uitbesteden aan een privébedrijf zoals Optimal Parking Control. OPC controleert dan bijvoorbeeld de betalende en blauwe zones en het parkeren met bewonerskaarten.

Hoe komen jullie aan mijn naam en adres? Is dat wel legaal?
De concessiehouder OPC vraagt de gegevens die verbonden zijn met je nummerplaat op bij het DIV (Dienst Inschrijvingen Voertuigen). Dit is volledig volgens de bepalingen van de DIV, en toegestaan door de Gegevensbeschermingsautoriteit. OPC kan daarna met de identiteitsgegevens de invordering doen. Gevolg is dat de eerste aanmaning of betaalherinnering inderdaad vertrekt van de concessiehouder (OPC) zelf. Je vindt meer informatie hierover op de website van de Gegevensbeschermingsautoriteit.

Ik wil parkeren voor een garagepoort of inrit, mag dat?
Je kan gratis parkeren voor een garagepoort of inrit indien je nummerplaat duidelijk staat aangegeven op de poort of de inrit. Indien de nummerplaat niet overeenkomt met de signalisatie of de signalisatie ontbreekt, dient de wegcode toegepast te worden.

Ik denk dat ik onterecht een parkeerretributie heb gekregen. Wat moet ik doen?

  1. Heb je een geldige parkeervergunning? Kom dan tijdens het zitmoment langs in onze parkeershop of bezorg ons een kopie via het e-loket.
  2. Heb je geen parkeervergunning? Kijk na of je parkeerschijf correct was ingesteld en zichtbaar achter de voorruit van je voertuig lag. Bezorg ons een kopie van je retributie via het e-loket, dan herbekijken we je dossier.

Ik heb meer dan één retributie op een dag ontvangen. Kan dat?
Je kan maar één retributie per dag per nummerplaat ontvangen. Kreeg je er toch meer dan één? Dan nam iemand de eerste retributie waarschijnlijk weg. Ga tijdens het zitmoment langs in de parkeershop of bezorg ons een kopie van je retributiebonnen via het e-loket, dan herbekijken we je dossier.

Heb je een parkeerkaart voor personen met een handicap en heb je een retributie ontvangen?
Kijk na of je parkeerkaart voor personen met een handicap zichtbaar aangebracht was achter de voorruit van het voertuig, waarbij het symbool van de rolstoel en geldigheidsduur goed te zien is. Is dat het geval, bezorg ons dan een kopie van de voor- en achterkant van je parkeerkaart voor personen met een handicap samen met een kopie van je identiteitskaart via het e-loket, zodat we je dossier kunnen herbekijken.

Ik ben mijn retributie kwijt. Wat nu?
Je kan de informatie voor het betalen van je retributie hier opvragen op basis van je nummerplaat.

Ik heb een herinnering ontvangen na het betalen van mijn retributie.

  1. Kijk na dat je tijdig betaalde. Mogelijks werden er verzendingskosten aangerekend voor de herinnering en dien je deze nog te betalen.
  2. Kijk na of je het referentienummer juist hebt ingegeven. Zonder het juiste referentienummer kunnen we je betaling niet aan je retributie koppelen. Bezorg ons via het e-loket de retributie samen met je rekeningnummer zodat wij de betaling voor jou verder in orde kunnen maken.

Ik ga verhuizen. Kan ik nu al een bewonerskaart aanvragen voor mijn nieuwe woning?
Ja, je kan een bewonerskaart aanvragen van zodra je een aanvraag tot wijziging van domicilie hebt ingediend en je het officiële document 'model 2' kunt voorleggen. In tussentijd kan je gebruik maken van je parkeerschijf en/of de openbare parkings in Ruisbroek.

Kan ik ook een bewonerskaart krijgen voor een adres waar ik niet gedomicilieerd ben?
bv. voor de woning van mijn partner?
Neen, dat kan helaas niet.

Kan ik mijn bewonerskaart doorgeven?
bv. wanneer ik verhuis aan de nieuwe eigenaars van mijn woning?

Neen, dat kan niet. De nieuwe eigenaars moeten zelf een bewonerskaart aanvragen.

Ik verhuis binnenkort. Kan ik een bewonerskaart bekomen voor een beperkte periode van bijvoorbeeld 3 of 6 maanden?
Neen, bewonerskaarten zijn altijd minimaal voor één jaar.

Hoe stel ik mijn parkeerschijf in?
Bij het parkeren wordt de pijl van de parkeerschijf gezet op het streepje dat volgt op het tijdstip van aankomst. Als je bijvoorbeeld parkeert om 9u05, dan mag je de parkeerschijf op 9u30 zetten. Leg je parkeerschijf altijd goed zichtbaar achter de voorruit van je voertuig.

Moet ik in het weekend of op een feestdag mijn parkeerschijf gebruiken?
Elke stad/gemeente heeft zijn eigen reglement.

In Ruisbroek gelden volgende bijzondere voorwaarden:

  • In Sector A is de blauwe zone geldig van maandag tot en met zondag van 0u tot 24u. Je parkeerschijf moet dus altijd voorliggen. Ook op zon- en feestdagen.
  • In Sector B is de blauwe zone geldig van maandag tot en met vrijdag van 4u tot 18u. Ook op feestdagen van maandag tot vrijdag moet je je parkeerschijf gebruiken.
  • Sector C en D: is de blauwe zone geldig van maandag tot en met zaterdag van 8u tot 18u. Ook op feestdagen van maandag tot zaterdag moet je je parkeerschijf te gebruiken.

In een deel van de Albert van Cotthemstraat geldt volgende bijzondere voorwaarde:

  • De blauwe zone geldig van maandag tot en met zondag van 9u tot 18u en is enkel geldig voor vrachtwagens.
  • Op zon- en feestdagen moeten vrachtwagens hun parkeerschijf gebruiken.

De blauwe zone aan de Rink, Weerstandsplein en een deel van de G. Gibonstraat geldt van maandag tot en met zaterdag tussen 9u en 18u, uitgezonderd zon- en feestdagen.

>> klik voor meer informatie over de blauwe zone

Je had de signalisatie van de blauwe zone niet opgemerkt en hebt een retributie ontvangen?
De blauwe zone wordt niet per straat aangeduid, maar met een zonebord bij het binnenkomen van de zone. Dit zonebord houdt in dat de verkeersborden niet langs elke straat herhaald moeten worden. Deze signalisatie is volledig conform de wetgeving.

Je was maar heel eventjes geparkeerd zonder parkeerschijf in de blauwe zone en hebt een retributie ontvangen?
Van zodra je het voertuig verlaat moet je je parkeerschijf zichtbaar achter de voorruit van je voertuig leggen. Zelfs als dit voor een paar minuten is.