Parking De Bond in een nieuw kleedje

25 juni 2024
Leuven
De Bond Persco 25062021 2

Vorig jaar breidde de NMBS Parking De Bond uit tot 387 autoparkeerplaatsen, waarvan 12 voor mindervaliden. Ook de fietsparking nam toe tot 3700 plaatsen. Sindsdien zat parkingbeheerder Optimal Parking Control (OPC) niet stil en vernieuwden ze tevens de technologie en de uitstraling van de parking om bezoekers een nog fijnere, warmere en efficiëntere parkeerervaring te bieden.

“De uitbreidings- en renovatiewerken aan Parking De Bond verlopen gefaseerd en maken deel uit van de concessie voor parkingbeheer en -onderhoud die we van 2002 tot 2034 hebben verleend aan OPC. Tijdens fase 1, die een jaar geleden werd afgerond, breidde de NMBS zowel de auto- als de fietsparkeerplaatsen uit. Hierdoor is Parking De Bond nu de vaste parkeerplek aan de oostkant van de stad. Met de afronding van fase 2 heeft OPC de parking nu verder verfraaid en aangepast aan de hedendaagse normen," zegt Carl Devlies, schepen van ruimtelijk beleid.

Rob TV | Nummerplaatherkenning, digitale schermen en een verse lik verf voor parking De Bond in Leuven

Klik voor het interview op Rob TV.

Technologie en veiligheid
Zo namen we met de installatie van een ANPR-camerasysteem voorgoed afscheid van de oude jetons. De nieuwe ANPR-technologie registreert je nummerplaat bij het in-en uitrijden van de parking. Je kunt je parkeersessie betalen met je parkeerticket aan de parkeerautomaat of eenvoudig met je bankkaart aan de slagboom bij het verlaten van de parking. Onze vaste abonnees krijgen nog een extraatje: voor hen opent de slagboom automatisch op basis van nummerplaatherkenning.

Alle verlichting werd vervangen door energiezuinige ledverlichting. Daarnaast is Parking De Bond nu uitgerust met een AED-toestel, een nieuwe brandcentrale en een hightech sprinkler-blusinstallatie. Dit alles, in combinatie met de 24/7-permanentie van onze medewerkers, verhoogt het gevoel van veiligheid voor zowel de parkeerder, als de geparkeerde voertuigen.

Schilderwerken en signalisatie
De schilderwerken van de vloer zijn in tien fases uitgevoerd, zodat de parking ook tijdens de werken toegankelijk bleef voor de klanten. De bewuste keuze voor zachtere kleuren in vier kleurenzones zorgt voor een optimale parkeerervaring en een makkelijke oriëntatie in de parking.

De duidelijke en weldoordachte bewegwijzering brengt automobilisten en voetgangers vlot naar de in- en uitgangen. Bovendien stellen de gloednieuwe digitale schermen, zowel in de toegangstunnel als in de parking zelf, OPC in staat om snel en efficiënt te communiceren met de bezoekers.

Afwerking
“Met de komst van de fietsenstalling voor 3700 tweewielers werd de parking onder het Martelarenplein omgevormd tot een multimodale parking, waar zowel fietsen als wagens kunnen geparkeerd worden, dichtbij het bus- en treinstation”, aldus schepen van mobiliteit David Dessers. “De komende maanden gaan we verder met fase 3 van de werken”, besluit Peter Lamens, bestuurder en beheerder van Parking De Bond. “We plaatsen de laadpalen voor elektrische voertuigen, verfraaien de look & feel met prachtige street art en zorgen op korte termijn voor de koppeling van het ANPR-camerasysteem aan de 4411-app, zodat je ook via deze weg je parkeersessie bij Parking De Bond kunt betalen. Zo wordt deze parking die de overgang vormt tussen de stationsomgeving en de winkelboulevard frisser, aangenamer en uitnodigend.”

Tarieven
De parkeertarieven blijven ongewijzigd. Je betaalt nog steeds €2,20 voor het eerste uur. Voor een volledige dag betaal je €22,00. Het nachttarief (18u30 – 6u30) bedraagt €3,00. Motorfietsen kunnen er terecht voor €5,50 per dag. Regelmatige bezoekers kunnen kiezen uit een van de voordelige abonnementsformules.

>> Meer info over de tarieven en abonnementen vind je hier.