Avelgem

Veelgestelde vragen

Heb je een vraag? We helpen je met plezier verder.
Neem zeker ook eens een kijkje in onze 'veelgestelde vragen'. Vaak kan je daar al een antwoord vinden op je vraag.

Hoe komt het dat de politie geen parkeerretributies uitschrijft? Mag een privébedrijf dat wel doen?
Controle op het parkeren zit sinds 2002 niet meer in het strafrecht. Steden en gemeenten zijn dus zelf verantwoordelijk voor de organisatie van hun parkeerbeheer. Ze mogen dat uitbesteden aan een privébedrijf zoals Optimal Parking Control. OPC controleert dan bijvoorbeeld de betalende en blauwe zones en het parkeren met bewonerskaarten.

Hoe komen jullie aan mijn naam en adres? Is dat wel legaal?
De concessiehouder OPC vraagt de gegevens die verbonden zijn met je nummerplaat op bij het DIV (Dienst Inschrijvingen Voertuigen). Dit is volledig volgens de bepalingen van de DIV, en toegestaan door de Gegevensbeschermingsautoriteit. OPC kan daarna met de identiteitsgegevens de invordering doen. Gevolg is dat de eerste aanmaning of betaalherinnering inderdaad vertrekt van de concessiehouder (OPC) zelf. Je vindt meer informatie hierover op de website van de Gegevensbeschermingsautoriteit.

Ik denk dat ik onterecht een parkeerretributie heb gekregen. Wat moet ik doen?
Ga naar onze parkeershop met je geldige parkeerticket of stuur ons een kopie via het e-loket.

Hoe stel ik mijn parkeerschijf in?
Bij het parkeren wordt de pijl van de parkeerschijf gezet op het streepje dat volgt op het tijdstip van aankomst. Als je bijvoorbeeld parkeert om 9u05, dan mag je de parkeerschijf op 9u30 zetten. Leg je parkeerschijf altijd goed zichtbaar achter de voorruit van je voertuig

Moet ik in het weekend mijn parkeerschijf gebruiken?
Elke stad/gemeente heeft zijn eigen reglement. In Avelgem is de blauwe zone geldig van maandag tot en met zaterdag tussen 9u en 18u, uitgezonderd van zon- en feestdagen.
>> meer info

Je had de signalisatie van de blauwe zone niet opgemerkt en hebt een retributie ontvangen?
De blauwe zone wordt niet per straat aangeduid, maar met een zonebord bij het binnenkomen van de zone. Dit zonebord houdt in dat de verkeersborden niet langs elke straat herhaald moeten worden. Deze signalisatie is volledig conform de wetgeving. Uitzonderingen op de blauwe zone (o.a. betalend parkeren of beperkt parkeren) worden plaatselijk aangeduid zowel bij het begin als bij het einde ervan. Indien je geen geldige parkeersessie had opgestart met je parkeerschijf kunnen we je retributie niet annuleren.

Je parkeerschijf lag voor, maar de toegestane parkeerperiode was net verstreken. Je hebt een retributie ontvangen.
Het reglement is hier zeer duidelijk in. Volgens de wegcode dient een parkeerschijf het uur van aankomst aan te geven. De bestuurder stelt de pijl in op het eerstvolgende streepje volgend op het tijdstip van aankomst. Het voertuig dient de parkeerplaats uiterlijk verlaten te hebben bij het verstrijken van de toegestane parkeerperiode.

Mijn parkeerschijf lag voor en toch kreeg ik een retributie.
Verifieer of je parkeerschijf correct was ingesteld. Volgens het reglement dient de bestuurder de pijl van de parkeerschijf op het eerstvolgende streepje te plaatsen volgend op het tijdstip van aankomst. Arriveerde je bijvoorbeeld om 9u05, plaats je de parkeerschijf op 9u30. Leg je parkeerschijf steeds zichtbaar voor achter de voorruit van je voertuig.
Lag je parkeerschijf effectief correct voor achter de voorruit van je voertuig, bezorg ons dan je gegevens via het e-loket of kom langs in de parkeershop, zodat we je dossier kunnen herbekijken.