Sint-Niklaas

Veelgestelde vragen

Heb je een vraag? We helpen je met plezier verder.
Neem zeker ook eens een kijkje in onze 'veelgestelde vragen'. Vaak kan je daar al een antwoord vinden op je vraag.

Hoe gebeurt de controle?
De controle gebeurt voornamelijk met de scanwagen. Deze is uitgerust met camera’s en rijdt dagelijks rond. Via nummerplaatherkenning met een camera en jouw registratie van je nummerplaat in de parkeerdatabank (via de parkeerautomaat, een applicatie of een sms) weet het systeem of je wagen geldig geparkeerd is. De scanwagen rijdt regelmatig rond in elke betaalzone en in de blauwe zones.

Op plaatsen waar niet met een camera kan gewerkt worden, doen parkeerwachters regelmatige controles.

Hoe komt het dat de politie geen parkeerretributies uitschrijft? Mag een privébedrijf dat wel doen?
Controle op het parkeren zit sinds 2002 niet meer in het strafrecht. Steden en gemeenten zijn dus zelf verantwoordelijk voor de organisatie van hun parkeerbeheer. Ze mogen dat uitbesteden aan een privébedrijf zoals Optimal Parking Control. OPC controleert dan bijvoorbeeld de betalende en blauwe zones en het parkeren met bewonerskaarten.

Hoe komen jullie aan mijn naam en adres? Is dat wel legaal?
De maatschap Parkeren Sint-Niklaas vraagt de gegevens die verbonden zijn met je nummerplaat op bij het DIV (Dienst Inschrijvingen Voertuigen). Dit is volledig volgens de bepalingen van de DIV, en toegestaan door de Gegevensbeschermingsautoriteit. We kunnen daarna met de identiteitsgegevens de invordering doen. Gevolg is dat de eerste aanmaning of betaalherinnering inderdaad vertrekt van de concessiehouder zelf. Je vindt meer informatie hierover op de website van de Gegevensbeschermingsautoriteit.

Ik heb een handicap en ben houder van een parkeerkaart voor personen met een handicap. Wat betekent dit parkeerbeleid voor mij?
Met een parkeerkaart voor personen met een handicap kan je gratis en onbeperkt parkeren op voorbehouden parkeerplaatsen, op voorwaarde dat de parkeerkaart correct voorligt. Indien je onbeperkt in de betalende zone wil parkeren, zal je je parkeerkaart moeten registreren. Let op: je moet dan nog steeds je parkeerkaart voor personen met een handicap duidelijk zichtbaar achter de voorruit van je voertuig plaatsen, ook al sta je niet op een voorbehouden parkeerplaats voor personen met een handicap.

Alle informatie vind je hier.

Ik ga verhuizen. Kan ik nu al een bewonerskaart aanvragen voor mijn nieuwe woning?
Ja, je kan een bewonerskaart aanvragen van zodra je een aanvraag tot wijziging van domicilie hebt ingediend en je het officiële document 'model 2' kunt voorleggen.

Kan ik ook een bewonerskaart krijgen voor een adres waar ik niet gedomicilieerd ben?
bv. voor mijn studentenkot of de woning van mijn partner?
Neen, dat kan helaas niet.

Kan ik mijn bewonerskaart doorgeven?
bv. wanneer ik verhuis aan de nieuwe eigenaars van mijn woning?

Neen, dat kan niet. De nieuwe eigenaars moeten zelf een bewonerskaart aanvragen.

Ik verhuis binnenkort. Kan ik een bewonerskaart bekomen voor een beperkte periode van bijvoorbeeld 3 of 6 maanden?
Neen, bewonerskaarten zijn altijd minimaal voor één jaar.

Ik denk dat ik onterecht een parkeerretributie heb gekregen. Wat moet ik doen?
Ga naar onze parkeerwinkel met je geldige parkeerticket of je parkeervergunning, of stuur ons een kopie via het e-loket.

Ik heb meer dan één retributie op een dag ontvangen. Kan dat?
Je kan maar één retributie per dag per nummerplaat ontvangen. Kreeg je er toch meer dan één? Dan nam iemand de eerste retributie waarschijnlijk weg. Ga langs in onze parkeerwinkel of bezorg ons een kopie van je retributiebonnen via het e-loket, dan herbekijken we je dossier.