Parking De Bond Leuven breidt uit met 68 parkeerplaatsen

07 juin 2023
Leuven
20230607 PC Uitbreiding Parking De Bond 2

De afgelopen jaren werden er in Parking De Bond verschillende autoparkeerplaatsen vervangen door fietsparkeerplaatsen. Daarom maakte de NMBS werk van 68 nieuwe autoparkeerplaatsen voor de Stad Leuven. Die maken vanaf vandaag deel uit van de concessie die aan Parking De Bond werd verleend. In totaal telt deze populaire parking nu 383 plaatsen. Dankzij de uitbreiding moet de parking aan het Leuvense station dé vaste parkeerplek worden aan de oostkant van de stad.

Parking De Bond aan het station van Leuven is met een bezettingsgraad van 97,3 procent tijdens piekuren een van de meest gebruikte van de stad. Bovendien is het een van de meest populaire ondergrondse parkings van Vlaanderen. Een deel van de parking op niveau -1 was reeds enige tijd in gebruik als fietsenparking en werd recent met extra ruimte uitgebreid, zodoende dat er vandaag plaats is voor 3700 fietsen.

383 parkeerplaatsen en een grote fietsenstalling

Dankzij de extra capaciteit moet Parking De Bond uitgroeien tot dé vaste parkeerplek aan de oostkant van de stad Leuven, stelt schepen van ruimtelijke beleid Carl Devlies. “We zijn verheugd om samen met de NMBS 68 extra parkeerplaatsen aan te kunnen bieden. In totaal zijn er in Parking De Bond nu net iets meer dan 380 parkeerplaatsen beschikbaar onder het Martelarenplein, waarvan twaalf voor personen met een beperking. We vinden het belangrijk dat de parking de stad voor iedereen vlot toegankelijk maakt.”

“Door de ondergrondse parkeercapaciteit van Parking De Bond te vergroten en bezoekers via ons nieuwe parkeergeleidingssysteem vlot naar beschikbare plaatsen te leiden, begint hun dagje shoppen of een avond uit op een vlotte, betaalbare manier. Je stapt vanuit de parking zo de Diestsestraat of de Bondgenotenlaan in, de belangrijkste winkelstraten van Leuven. Met je parkeerticket en registratie via de app van De Lijn kan je bovendien gratis de bus naar het stadscentrum nemen, een ideale combinatie om vlot in de winkelkern te geraken.”

Renovatiewerken

Sinds maart 2021 staat Optimal Parking Control (OPC) in voor het beheer en gedeeltelijk onderhoud van Parking De Bond. In de loop van 2023 wordt er nog grondig verbouwd en vernieuwd. “Zo staan er nog schilderwerken, een nieuwe vloer en de renovatie van de glaspartijen in de tunnel op de agenda”, aldus beheerder Peter Lamens. “De verlichting wordt aangepakt en de parking wordt uitgerust met een ANPR-camerasysteem dat via nummerplaatherkenning en de koppeling met de bestaande 4411 parkeerapp ervoor zorgt dat je cashless en ticketless de parking kan in- en uitrijden. Uiteraard blijft het mogelijk om ook op de traditionele manier, met cash of betaalkaart, je parkeersessie te betalen.”

Tarieven

Voor het eerste uur parkeren bij Parking De Bond betaal je 2,20 euro. Parkeer je een volledige dag, dan betaal je 22,00 euro. Het nachttarief (18u00 - 08u00) bedraagt 3,00 euro. Motorfietsen kunnen er terecht voor € 5,50 per dag. Een regelmatige bezoeker van de ondergrondse parking kan kiezen voor een van de voordelige abonnementsformules.

>> Meer info over de tarieven en abonnementen vind je op hier.

20230607 PC Uitbreiding Parking De Bond 3